Draaman maailmaan

02.12.2019

Draamassa on mahdollisuuksia moneen. Suositellaan kaiken ikäisille! Draamatarinoissa ja prosessidraamassa sukelletaan johonkin aiheeseen tai teemaan vieden tarinaa eteenpäin draaman työtapojen kautta. Draaman sisällä on mahdollista käsitellä vaikeita ja arkojakin aiheita, sillä toiminta on etäännytetty tosielämästä draaman maailmaan ja osallistujat saavat toimia roolin suojissa.

Mieleeni on jäänyt eräs prosessidraamatyöskentely 1-2-luokkalaisten kanssa. Tarina sijoittui maatilalle ja tilalla asusteli eri eläinlajeja. Possut ja kissat ajautuivat kuitenkin riitoihin ja kissat puhuivat loukkaavasti possuille haukkuen näitä joulukinkuiksi. Possut olivat ymmärrettävästi valtavan loukkaantuneita. Itse toimin maanviljelijän roolissa ja pyysin eläimet luokseni. Kerroin heille, ettei näin voida jatkaa ja jos eläinten loukkaava asenne jatkuu, täytyy miettiä toimenpiteitä. Possut saivat myös kertoa, miten he kokivat kissojen puheet. Tämän jälkeen annoin eläimille luvan palata omiin pesiinsä. Eräs kissa meni kuitenkin possun luo ja pyysi anteeksi (voi, miten maanviljelijän sydän sykähteli!). Possu ilahtui ja antoi heti anteeksi. Kissat kutsuivat possut pesäänsä ja he pitivät siellä juhlat - heistä oli tullut parhaita ystäviä. Minua kosketti valtavasti lasten kyky ratkaista ongelma oma-aloitteisesti ja tarina sai uuden käänteen tämän tapahtuman jälkeen. Lapset saivat myös kokemuksen siitä, miten ilkeä puhe vaikuttaa ja he saivat harjoitella tilanteen ratkaisua - kaikki rooleissa, draaman maailmassa toimien.

Prosessidraamassa osallistujat vaikuttavat tarinan kulkuun, joten käsiteltävät teemat nousevat ryhmästä. Tarina on siis aina vahvasti sidoksissa tekijöihinsä, ajankohtainen ja vaikuttavaa kaiken ikäisille. Äärimmäisen mielenkiintoinen työtapa!

Oletko kokeillut prosessidraamaa? Miten sen koit?