Elämän käsikirjoitus

28.04.2022
Elämää ei voi käsikirjoittaa - näytelmän voi. 

Elämää ei voi käsikirjoittaa, mutta mitäpä jos voisikin? Minkälaisen elämän kirjoittaisit itsellesi? Minkälaisia käänteitä, minkälainen loppu? Kirjoittaisitko itsellesi kamppailuja ja haasteita? Millä tavoin kasvaisit tarinan edetessä? Minkälainen olisi tarinan loppu?

Ajattelin ensin, että itselleni kirjoittaisin tylsän ja onnellisen tarinan, elämän ilman kipua. Perinteisen aristotelisesti alku, keskikohta ja loppu. Mutta sitten aloin ajattelemaan. Näytelmässä on tapahduttava käänteitä ja tultava haasteita, jotka kasvattavat päähenkilöä ja vievät tarinaa eteenpäin. Haluaisinko todella itselleni elämän ilman mitään yllätystä tai kipua? En usko. Käsikirjoittajana tekisin kyllä viisaampia valintoja, kuin itse olen elämässäni tehnyt. Mutten tekisi päähenkilöstä virheetöntä. 

Me elämme tarinamme keskellä. On mielestäni hyvä, ettemme tunne tarinan seuraavia käänteitä. On kuljettava kohti yllätystä, joka seuraava päivä, kuukausi, vuosi on. Luottaen siihen, että tarinan kirjoittajalla on draamankaari hallussa.